Banditsagor

presskontakt: 

Amanda Lindblad, Producent. 
amanda@banditsagor.se
Tel. 072 58 65 104

 
 
 
banditsagor_bakgrund (kopia).jpg
 

bakom den gula häcken!


Recensioner

” Sanne Alhqvist och Frida Stavnes är suveräna och uttrycksfulla i sina
respektive roller och inte minst i sitt samspel och de utnyttjar scenens alla prylar på ett påhittigt sätt och är ständigt i rörelse. “

- Skånska dagbladet, Gunilla Wedding

”Bakom den gula häcken” är en mer direkt proklamation med innebörden att det som ibland kan upplevas som en svaghet, lika ofta kan vändas till en styrka. ”Blyga personer”, ropar Eli i en megafon, ”är jättebra på att lyssna och på att förstå känslor”.

-  Sydsvenskan, Sara Berg.
 

Förhandsreportage

“De gör teater om att våga vara introvert”

- Hallå, Sandra Qvarford

 
 
pressbild_suddig.jpg
 

OKNYTTSFÖRVALTNINGEN INFORMERAR!


recensioner

“Men det ska snart visa sig att oknyttsinspektören Valter Hansson Skoog (Oskar Stenström) har en annan strategi för att komma till rätta med de små varelserna som parallellt med skadedjuren gömmer sig i bibliotekets tak och väggar. Hellre än bekämpning förespråkar han en handlingsplan som går ut på att skapa goda relationer med oknytten.”

-  Sydsvenskan, Boel Gerell.  
 

 
 
oknyttsforvaltningen_1.jpg
 

kurs i självutplåning


recensioner

" Det är de små nyanserna och dissonanserna som sammantagna tornar upp sig inför den stora urladdningen i slutscenen. och där får Maria sin revansch. Ett lyckat slut på en väl genomförd föreställning där det obekväma kombineras med det underhållande. Rekommenderas! “

-  Skånska Dagbladet, Clemens Altgård.

" Skickligt fångar skådespelarna ”typerna” som omger Maria, inklusive Sanne Ahlqvist Boltes säkra porträtt av Leksell.  " 

-  Sydsvenskan, Boel Gerell.  
 

Förhandsreportage

“Clownkurs med mobbning på scen”

 - Skånska Dagbladet, Gunilla Wedding.

 
 
KIS_press_2_suddig.jpg
 

pressklipp

" Intrigen som sådan är förhållandevis enkel och utan egentliga överraskningar. Vad som slår an är istället utförandet som bärs inte bara av den smarta tekniken utan också i hög grad av skådespelarna som med knivskarp precision gestaltar barnens lager av känslor. Det är ingen tvekan att detta är ett drama på blodigaste allvar, i en elvaårings värld. " 

-  Sydsvenskan, Boel Gerell.  
 

" Pedagogiskt sett så är det en värdefull föreställning som lär ut vikten av att respektera varandras gränser, men den har också ett avsevärt underhållningsvärde. " 

-  Skånska Dagbladet, Clemens Altgård.

 

 
 
_DSF4850 (kopia).jpg
 

pressklipp

" Vad är att vara fin, egentligen? Att ha mjukast möjliga kläder, eller att vara snäll mot andra? Utan att ge avkall på sagan och drömmen om det lyckliga slutet skapar Banditsagor scenkonst med bett och vilja. " 

-  Sydsvenskan, Boel Gerell.  
 

" Barnen skrattar hjärtligt under hela föreställningen och efteråt hör jag en av förskolepersonalen utbrista att det var det bästa hon sett på länge. Jag kan bara hålla med. " 

-  Skånska Dagbladet, Gunilla Wedding.


" Till skillnad från den mest kända versionen av ”Prinsessan på ärten” är Johanssons huvudperson alltså inte född med blått blod, utan en vanlig tjej, och därmed mer lik de tidigare versionerna av sagan som HC Andersen byggde på. Den version som teaterkollektivet nu framför på scen är ytterligare vidareutvecklad." 

- ETC Malmö,  Volodya Vagner

 
 
BP_bakgrund.jpg
 

pressklipp

"Historiens gester blandar sig med scenkonstens ögonblick och där och då känns det som att inget kan staden ifrån oss."

- Sydsvenskan, Malena Forsare. 

"Iscensatta promenader har på sista tiden utvecklats till en egen genre inom drama. Köpenhamn och Öresundsregionen sägs ha ett försprång i utforskande av preformance i stadsrummet.

Men nu har Malmös scenkonstaktör Banditsagor gjort det möjligt för publiken att upptäcka sina egna närområden. "

- Kulturnytt, Sveriges Radio. Moa Skimutis. 

 
 
Bakgrund_nw.jpg
 

pressklipp

"En utmärkt blandning mellan pedagogik och underhållning” 

Sara Berg, Expressen.

 

"Genom Sanne Ahlqvist Boltes tajta regi kan detta relativt långa händelseförlopp gestaltas på cirka en halvtimma. 

Föreställningen vänder sig till barn i åldern sex till tolv år och tempot är väl avpassat för den unga publiken. Genom minimala transportsträckor och lättfattliga språng i tid och rum blir det en fartfylld föreställning."

- Clemens Altgård, Skånska Dagbladet.

 

"...genom att använda sig av nyskrivet material från unga svenska författare och serietecknare förankras sagorna i samtiden och dagens frågeställningar. Det känns och biter, upplever jag det som, på både barn och vuxna."

- Boel Gerell, Sydsvenskan.

 

snövit & de sju sjuksköterskorna blev uttagen till scenkonstgalan 2017. Juryns motivering: 

"Malmö idag. Utbränd vårdpersonal och bristande bemanning på BB. Tillsammans med publiken hjälper Snövit den nästan utbrända vårdpersonalen att strejka för en bättre arbetsmiljö. Stora politiska frågor för en ung publik, gestaltat genom en poetisk enkelhet och medryckande musik och ljudeffekter. Ett kraftfullt skådespel, dubbelbottnad humor och en utmärkt blandning mellan pedagogik och underhållning." 

 

 
snovit_bakgrund (kopia).jpg
 

pressklipp

"... tack vare Raquel Meyers humoristiska grafik som vidgar Rosengårdsbibliotekets yta till att omfatta inte bara Paris och Tokyo utan också ett alldeles vanligt flickrum och drömmen om en strand i sol.” 

Boel Gerell, Sydsvenskan.

 

"Jag torkar en tår i ögonvrån och konstaterar att Banditsagor gått i land med föreställningen."

- Clemens Altgård, Skånska Dagbladet.

 

Game over blev uttagen till BIBU 2016. Juryns motivering: 

" I Game Over närmar sig den Malmöbaserade teatergruppen Banditsagor det svåraste av ämnen, ett barns död, i samarbete med författaren och serietecknaren Henrik Bromander. Via Raquel Meyers humoristiska grafik vidgas Rosengårdsbibliotekets yta till att omfatta inte bara Paris och Tokyo utan också ett alldeles vanligt flickrum och drömmen om en strand i sol. Skickligt utnyttjar skådespelarna dataspelets funktioner och förvandlar kokandet av en kopp choklad till ett äventyr i sig." 

 
 
bakgrund_go.jpg
 

pressklipp

"Jag grips av en häftig önskan att alltid ha på mig sådana här hörlurar på offentliga platser, att livet alltid borde bjuda på en bit iscensatt dramatik...” 

Oline Stig, Sydsvenskan.

 

"När teatergruppen Banditsagor den här gången spelar en renodlad vuxenpjäs Gallring pågår sker det i biblioteksmiljö. Passande eftersom handlingen tilldrar sig på just ett bibliotek. Vi i publiken förses med hörlurar. Skådespelarna säger replikerna lågmält, men i lurarna ljuder rösterna kraftfullt. Sedan tillkommer alarmerande, sorlande och mullrande ljud som anger att något är skevt."

- Clemens Altgård, Skånska dagbladet.

 

 

 
Gallring Pågår _ bakgrund.jpg
 

pressklipp

"...en enkel men snillrik scenografi placerad mitt bland böckerna. Scengolvet är täckt av utrivna dagboksblad, golvlampor tjänar som ljussättning. Vuxenteater på bibliotek, ja, varför inte? Det är lite 70-talsanda över det, bort med finkulturstämpeln, ut med kulturen till folket!” 

Oline Stig, Sydsvenskan.

 

"Udden i ”Robins bok” är riktad mot materialistiska och intellektuellt grunda livsstilsideal snarare än enskilda individer. De tvära kasten mellan djup sorg och uppsluppen livsglädje gestaltas alldeles ypperligt, lyhört och nyanserat av skådespelarna Sanne Ahlqvist Boltes och Oskar Stenström. Det resulterar i teater som tangerar ren absurdism men likväl bibehåller en stark verklighetsförankring. Ja, det är både se- och tänkvärt."

- Clemens Altgård, Skånska dagbladet.

 

 

 
robinsbok_bakgrund.jpg
 

recensioner

"Det är inte utan att jag känner beundran för denna kreativitet och förmåga att använda sig av berättelser som vi alla har en relation till och göra något nytt av dem. De bekanta historierna rymmer så många möjligheter, som här där de använts för att på ett lite annorlunda sätt föra fram ett politiskt budskap. Något som författarna till denna sagobok lyckats mycket bra med.” 

Malin Klingzell-Brulin, Mål och Medel.

 

"Den Malmöbaserade teatergruppen har samlat sina tidigare för scen framtagna sagor i en härligt guldig bok.

Var och en av de åtta sagorna har bearbetats från manus till bok och fått sin egen stil. Ibland är författare och illustratör densamma, ibland ligger samarbeten bakom."

- Eva Emmelin,  Skånska Dagbladet.

 

 

 
bakgrund.jpg